12. oktober 2023                                
        Utskriftversjon pdf               Til hovedsiden

 

Forsvarspolitikken: Mer prat, ingen handling 
Statsministeren inviterer partiene på Stortinget til å gi innspill til ny langtidsplan, men har selv ingen plan.

I flg. NTB har statsminister Jonas Gahr Støre innkalt de parlamentariske lederne på Stortinget til møte 16. oktober. Formålet er å invitere partiene til å gi innspill til ny langtidsplan for Forsvaret. Planen skal ferdigstilles og behandles neste år, med virkning fra 2025.

Dette er ansvarsløst tafatt. Regjeringen har for lengst mottatt de utredningene som trengs: innstillingene fra Forsvarskommisjonen og Totalberedskapskommisjonen, samt Forsvarssjefens militærfaglige råd (FMR). Det er godt samsvar mellom utredningene: Skjerpede sikkerhetspolitiske forhold tilsier at Forsvaret raskest mulig må forsterkes. Det må skje ved at den for lengst vedtatte strukturen settes i kampklar stand. Hovedutfordringen er styrking av personellstrukturen, nær sagt i alle kategorier. Videre kreves det styrking av beholdninger av ammunisjon, reservedeler, drivstoff, osv. I tillegg må noen materiellanskaffelser forseres. Det hersker ikke tvil om hva som må gjøres, og må gjøres raskt. Politisk kreves det vedtak om bevilgningsrammer, resten er stabsarbeid.

Regjeringsmedlemmer hevder at det fremlagte forsvarsbudsjettet for 2024 er et svar på utfordringene med en øking av utgiftsbudsjettet på 15 mrd. kr. til 90 mrd. kr.  Dette er ren bløff. For det første medfører «trippelbokføringen» av store utgiftsposter at den reelle bevilgningen blir omkring 8 mrd. kr. mindre enn utgiftsbudsjettet.
(Trippelbokføring innebærer at når Forsvaret bestiller leveranser fra Forsvarsbygg og Forsvarsmateriell blir kostnadene postert som utgift for Forsvaret, men også som inntekt og utgift for etatene som leverer.) Dernest kommer lønns- og prisvekst samt støtte til Ukraina, slik at Styrkinger i tråd med langtidsplanen og den sikkerhetspolitiske utvikling (Tabell 6.6 i budsjettforslaget for 2024) er snaut 1,9 mrd.kr. Dette er jo nesten ingen ting sett i forhold til de forskjellige innstillingenes markering av behovet for et raskt løft på 30 mrd.

Tilbake til statsministeren: Alle nødvendige utredninger foreligger. Usikkerhet og utfordringer skjerpes daglig. Det som kreves nå er en rammeplan for bevilgninger, og samling av et solid flertall i Stortinget om planen. Det kreves aktiv politisk ledelse for en ansvarlig styrking av forsvarsevnen, ikke invitasjon til løsrevne meningsytringer med røtter i særinteresser.
t13-13