15. mars 2007          Utskriftversjon                Til hovedsiden


Raudan Hund:

Flaggkommandøren
 

Jeg traff min venn Ståle Bråttsjø i går, og han var sinna! Ståle er pensjonert flaggkommandør i Marinen, og han har ikke vennet seg til at verden ikke er som den var, så det var bare hyggelig at jeg kunne hjelpe ham litt, så og si.
- De har ikke forstått det med symboler! Symboler kan man klare seg uten, men når de brukes må man tenke på hva de symboliserer!
- Akkurat. Og hva er problemet, Ståle?
- Alt. Men ta Forsvarets vanlige biler og lastebiler. Før var de olivengrønne med gule og svarte nummerskilt. Nå har de alle tenkelige farger, og ikke bare ørkenfarger, noen har militære skilt, andre sivile. Tilfeldig, hjemmegjort tekst forkynner tilknytningen til Forsvaret. Det symboliserer en organisasjon som ikke vet hva den er og hvor den vil ...
- Nei, demp deg nå, Ståle! Forsvaret vet hva de gjør. De har markedsrettet den lokale forvaltningen, og da blir det fargerikt mangfold, vet du.
- Men symbolverdien? Er den mindre viktig for Forsvaret enn for Statoil og Telenor og Byggmester Svendsen? Næringslivet kaller det profilering og i Forsvaret kalte vi det uniformering, men det er det samme og uttrykker symbolsk en enhetlig organisasjon.
- Det er annerledes med næringslivet. Bedriftene må ta vare på sitt ytre de, Ståle. Det betyr mye for tilliten hos kundene og aksjonærene, og for samfølelsen hos de ansatte. Og bedriftene er helt avhengige av tillit og samfølelse for å overleve ...
- Også TRADOK da. "Hærens transformasjons- og doktrinekommando". Hørt på maken. De skulle omstille Hæren, vel og bra. Men transformasjon? Metamorfose? Die Verwandlung? Hva driver de med - ?? Og "doktrinekommando" - kommanderer de doktriner? Er de blitt doktrinære, - som i beste sovjetstil? Hvor er sansen for symbolverdier - ??
- Ro deg ned, Ståle. USA transformerer, og NATO transformerer. Kanskje litt mindre hektisk nå etter at Rumsfeld og Krohn Devold forsvant, men allikevel, vi må transformere for å bli tatt på alvor.
- Og ta flagget da. Jeg har tjenestegjort etter Marinens gamle og stolte motto: "For Konge, Fædreland og Flaggets Hæder"! Jammen sier jeg flaggets heder. De passer ikke engang på at det har riktige proporsjoner. Når du ser det på TV, fra fine konferansebord i Oslo, eller klistret på militære kjøretøyer i fjerne land, kan det være at langsiden er for lang, eller at det hvite er for smalt. I alle fall er det ofte galt, fordi ingen bryr seg.
- Nei, gi deg nå! Ro deg ned, Ståle. Vi har globalisering, vet du. Flaggene kjøper vi fra Østen. Du kan ikke vente at de har greie på slike detaljer der borte. Men forresten. Du er flaggkommandør du. Kommanderer du flagget?
- - -
Er det ikke det jeg sier, pensjonister trenger å dempes ned. T