25. januar 2008
       
Utskriftversjon pdf        Til hovedsiden


Raudan Hund:

Flaggkommandøren mot bunntråling

Jeg stakk innom caféen, og der satt flaggkommandøren, Ståle Bråttsjø, med en bunke aviser og koste seg, trodde jeg, men det var feil for han var så oppbrakt at han nesten ikke så på meg da jeg hilste på´n.

- Maken til frekkhet!! Skammelig, absolutt skammelig!
- Du må ikke ta det som står i avisene så tungt, Ståle. De gjør vel noen feil som andre, men i morgen kommer det nye aviser ...
- Akkurat, og de er likedan. Samfunnet er falt i hendene på moromenn og bajaser, ja det må vi jo tro slik de uttrykker seg! De eier ikke respekt for noe, Raudan, og slett ikke for det de selv driver med. 
-  Hvem snakker du om nå, Ståle?
-  Finansfolket. Like før du kom ble jeg ringt opp på mobilen av en spirrevipp som spurte om jeg ville være med på bunntråling. Rett tid for det nå, sa han. Jeg skjønte ingen ting, og forklarte at jeg er pensjonert og revmatisk, og driver ikke på sjøen mer, så han hadde nok ringt feil. Da lo han meg rett i øret og sa at han snakket ikke om reker og sånt, men om aksjer. Han var finansrådgiver sa han, og han ville absolutt selge meg aksjer for de hundretusen kronene han hadde sett at jeg har i banken. Det er veldig lave kurser nå, sa han, litt bunntråling kan gi god gevinst. Bunntråling!! Der ble den samtalen slutt.
-  Du må ikke hisse deg opp slik. Det var nå velment og ganske uskyldig, synes jeg.
-  Velment kanskje, men absolutt ikke uskyldig. Se på avisene her hvordan finansjournalistene skriver: Børsoppgang er jubel, utbytter og uhemmede bonuser er fest, ved kursnedgang får aksjen og selskapets leder smell eller bank, hvis ikke rett og slett juling, eller blodbad. Har man investeringsplaner er man på handletur, og volatiliteten i markedet ser man på futuresene. Grenseløst jåleri! De skulle vært spylt av dekket hele gjengen!!
-  Vel, alle fag har jo sitt stammespråk. Dere har vel noen uttrykk i Marinen også ...
-  Jo da, men de holder vi om bord for oss selv, Raudan. Problemet med den offentlige bruken av stammespråket i finansnæringen er at de krever vår respekt for det vi må forstå som ellevill lek og fest på Aker Brygge. Hensikten med aksjelov og børs er å skaffe næringslivet kapital. Investeringer har alltid et element av usikkerhet og spill, men i dagens Norge viser journalistikken at hasardspillet har fortrengt næringsbyggingen fullstendig. Finansmiljøet er seg selv nok, det har brutt kulturkontakten med den virksomheten det skal finansiere.
-   Hasardspill er jo vanedannende ...
-  Akkurat, Raudan. Hele næringen burde underlegges lotteriloven. Det minner meg om noe ... skal vi se på tippekupongen sammen?
- - -
Er det ikke det jeg sier, pensjonistene leser for mye aviser.
T                    Til hovedsiden