1. juni 2007              Utskriftversjon                Til hovedsiden


Raudan Hund:

Flaggkommandøren gir seg ikke

Du husker kanskje Ståle Bråttsjø, han som var så opptatt av symbolverdier? Vel, han gir seg ikke. Jeg fikk'n med på en øl her om dagen, og han pratet om gamle dager, og det var riktig koselig, for en pensjonert flaggkommandør har opplevet litt av hvert i livet. Men så skled han ut i besettelsen sin igjen, og da fikk jeg nok med å holde styr på'n.

- Raudan, de mishandler løven, og det med fullt overlegg!
- Dyreplaging ?? Hva snakker du om nå, Ståle?
- Riksvåpenet. Løven, den norske løven, det tyngste symbolet vi har her i landet.  Det er kongerikets merke, symbolet for statsmaktene. Det mishandles! Skammelig er det!!
- Ro deg ned nå, Ståle og forklar meg hva som plager deg.
- Jo, ser du. Stortinget og domstolene bruker naturligvis riksvåpenet som det skal brukes. Men for Regjeringen og departementene er det ikke bra nok. De har skaffet seg et eget merke, et kronet og bevæpnet dyr fra Peugeot.
- Nei nå må du gi deg, Ståle. Logoen er flott den. En mer dynamisk, handlekraftig løve enn trøttingen i riksvåpenet. Et inspirerende forbilde for dagens og fremtidens byråkrater!
- Eller et uttrykk for fremstormende gesjeftighet i statsadministrasjonen. Ser du ikke for deg Gro Harlem Brundtland personlig? Men la gå med utseendet. Problemet er bruken av merket. Er ikke Regjeringen den statsmakten som Grunnloven definerer og som riksvåpenet symboliserer?
- Dette blir for mye for meg Ståle. Vi må stole på konsulentene. De forstår seg på profilering.
- Men ambassadene da, Raudan! De skulle representerer landet, ikke Utenriksdepartementet eller Regjeringen. Men ambassadene bruker logoen også nå. Riksvåpenet er borte fra nettsidene deres. Og Utenriksdepartementet vet hva de gjør, for det er de som passer på bruken av rikssymbolene våre.
- Men logoen er da mer moderne, ikke sant, Ståle?
- Det gir jeg blaffen i. Dette dreier seg om symboler, og jeg snakker om symbolverdien. Skaff et nytt riksvåpen da, hvis det vi har ikke er moderne nok. Men det med kongeflagget er nesten det verste, Raudan!
- Og hva er problemet med det da?
- Nå henger det på Slottet bestandig, til pynt liksom. Men kongeflagget er et militært kommandotegn. Det tilhører Kongen, ikke bygningen. Det skal følge Kongen når han har opphold andre steder.
- Nå må du gi deg Ståle. Ro deg ned! Du har ikke fulgt med i svingene. Det er ingen andre enn du som snakker om kommandotegn i våre dager. Men eiendommer derimot! Avisene har tykke bilag hver uke. Det er bare rimelig at kongeflagget brukes til å markere Kongens posisjon i eiendomsforvaltning. Vårt kongehus følger med tiden, Ståle, - og takk for det!
- - -
Er det ikke det jeg sier, det er slitsomt med folk som ikke henger med.
T